Ce este SPF-ul și cum folosim crema de fotoprotecție

Mai ales vara, trebuie să folosim o cremă cu SPF (Sun Protection Factor) de minimum 15. Factorul de protecție solară trebuie ales în funcție de tipul de piele, anotimp, altitudine, timpul de expunere, afecțiuni asociate, medicamente pe care le luați. Unele persoane necesită creme cu SPF 50+ (lupus eritematos, urticarie solară, acnee etc).

Foarte multe medicamente sunt fotosensibileanticoncepționale, ciprofloxacina, doxiciclina, ketoprofen, diclofenac, roacutane etc. Este bine să citiți prospectul medicamentelor înainte de utilizare și, dacă luați un medicament fotosensibil topic sau oral, folosiți creme SPF 50+ pentru a evita apariția hiperpigmentărilor. Pacienții cu acnee trebuie și ei să folosească creme cu SPF 50+ atât cei sub tratament cu retinoizi topici, cât și cei cu leziuni active de acnee pentru a evita apariția unor hiperpigmentări.

Crema trebuie să aibă fitru UVA (raze care contribuie la apariția alergiilor la soare, cancerului de piele, ridurilor, petelor pigmentare), UVB (acționează și în zonele noroase fiind responsabile de apariția arsurilor solare și a cancerului de piele) și pentru lumina albastră (lumina albastră este emisă de calculatoare; lumina albastră vizibilă este responsabilă și ea de hiperpigmentare). Arsurile solare, mai ales cele din copilărie, sunt cele care vor determina aparitia nevilor și a leziunilor maligne la vârsta adultă.

Chiar dacă folisiți creme cu protecție solară, evitați expunerea la soare între orele 11-16 și nu uitați de protecția vestimentară, ochelari, pălărie, umbrelă.

Cât de des aplicăm crema?

Cremele cu factor de protecție se aplică cu minimum 15 minute înainte de a ieși la soare și se reaplică la fiecare 2 ore pentru menținerea eficacității, mai ales dacă transpirați, înotați sau vă stergeți cu prosopul. Pentru persoanele care stau mult timp în fața ecranelor calculatoarelor, se recomandă fotoprotecție mai ales pentru lumina albastră.

Ce cantitate de cremă trebuie să aplicăm?

Pentru față ar trebui de aplicat echivalentul unei lingurițe de cremă, iar pentru corpul unui adult echivalentul unei linguri de cremă (30 g). Este necesară o cantitate mare și foarte puține persoane aplică o cantitate optimă. 

Cand aplicați crema, nu uitați de urechi, scalp – mai ales la bărbați, tălpi și buze.

Cand vă efectuați o manichiură la care se folosește lampa UV, aplicați înainte crema SPF 50+ pe mâini!

Ce cremă să cumpăr?

În farmacii există foarte multe produse dermatocosmetice de fotoprotecție. Crema trebuie aleasă în funcție de tipul de ten: uscat (cremă), sensibil, seboreic (fluid, spray), cuperozic, cu melasmă. Foarte multe game au și produse colorate, evitând astfel încărcarea și cu fondul de ten. Copiii au și ei produse speciale, atât cei cu piele normală, cât și cei cu dermatita atopică (creme hipoalergenice).

Există o paletă largă de creme, pentru că suntem diferiți și nu ne plac și nu ni se potrivesc aceleași produse. Cel mai bun produs este cel tolerat de pielea noastră.

De la ce vârstă se pot expune copiii la soare?

Se recomandă evitarea expunerii directe la soare a copiilor sub 2 ani – pielea nu este complet dezvoltată la copii mai mici de 2 ani.

Filtre chimice vs Filtre minerale

Cremele cu factor de protecție conțin filtre chimice și filtre minerale. 

Cele cu filtre chimice absorb razele UVB, lasând razele UVA să pătrundă în piele. Filtrele chimice sunt: avobenzona, octinoxate, octocrilen, octibenzona etc. 

Cremele cu filtre minerale reflectă razele fără a permite penetrarea lor, asemănător unui scut la nivelul pielii. Filtrele minerale resping atât UVA, cât și UVB. Filtrele minerale sunt: dioxid de titan și oxid de zinc. Conform unui studiu efectuat de FDA, filtrele minerale – oxid de zinc și dioxid de titan – sunt cele mai sigure și eficiente, chiar dacă lasă urme albe pe piele. Sunt de preferat produsele cu puține filtre chimice și 1-2 filtre minerale.

Pe eticheta produselor, veți găsiți raportul UVA: UVB 1:1(protecție egală UVA, UVB), 1:2, 1:3. Este de preferat minimum 1:3.

Dacă folosim 2 produse cu SPF 30, avem fotoprotecție de 60?

SPF este prescurtarea expresiei din lb. engleză “sun protection factor” – factor de protecție solară. Valoarea factorului de protecție măsoară perioada pentru care pielea este protejată – de exemplu, dacă pielea ar fi arsă în mod normal după 10 minute de expunere la radiații, atunci când folosim un produs cu SPF 15, pielea va fi arsă după o perioadă de 15 ori mai lungă, adică aproximativ 150 minute.

Acest timp este aproximativ și poate diferi în funcție de tipul de piele, cantitatea de cremă. Persoanele cu piele deschisă la culoare necesită SPF mai mare decât cele cu piele închisă.

 • SPF  15 – blochează aprox. 93% din razele UVB
 • SPF  30 – blochează aprox. 97% din razele UVB 
 • SPF 50+ – blochează aprox. 99% din razele UVB
 • SPF 100 – blochează aprox. 99% din razele UVB

Crema cu SPF 100 este mai bună decât cea cu SPF 50+?

Chiar dacă au apărut în ultimul timp și produse cu SPF mai mare de 50+ , 80 sau chiar 100, nici ele nu pot oferi o protecție de 100%.

Produsele cu factor de protecție solară sunt clasificate diferit în funcție de țară. În Europa și Asia, produsele cu SPF sunt considerate produse cosmetice; în SUA ele fac parte din categoria medicamentelor care pot fi cumpărate fără rețetă. Conform recomandărilor Uniunii Europene, din septembrie 2006 produsele cu SPF sunt clasificate în 4 categorii:

 • cu protecție joasă – SPF între 6-10
 • cu protecție medie – SPF între 15-25
 • cu protecție mare – SPF între 30-50
 • cu protecție foarte mare – SPF50+

Ce este indicele UV?

Indicele UV solar exprimă cantitatea / intensitatea măsurată sau prognozată de radiații ultraviolete (UV) recepționate de la soare într-un anumit loc, într-o anumită zi. Cu cât indicele UV este mai mare, cu atât crește riscul de arsuri solare.

Tu stii ce indice UV este astazi? Indicele UV se poate găsi în prognoza meteo sau în aplicația de starea vremii de pe telefon. Este bine să îl verifici înainte de a ieși din casă.

 • Dacă indicele UV este 0-2, poți sta în siguranță afară, folosind o minimă protecție împotriva razelor UV.
 • Dacă indicele UV este între 3 și 7, este obligatorie protecția – se folosesc creme SPF peste 15, îmbrăcăminte adecvată, pălărie, ochelari, iar în perioada amiezii este de preferat umbra.
 • Daca indicele UV este peste 8 , arsura solară se poate produce în doar 15 minute; se evita deplasările în perioada prânzului, cremele cu SPF minimum 15 fiind obligatorii; adăpostește-te la umbră, folosește haine care îți protejează pielea, alături de o pălărie cu boruri largi, ochelari și aplică în cantitate mare creme cu SPF minimum 15 .

Bucură-te de soare și ai grijă de pielea ta!