Alergiile solare – Cum se manifesta si cum le tratam eficient

Alergia la soare se poate manifesta sub diverse forme: eruptie polimorfa la lumina, urticarie solara, prurigo actinic, fotodermatoze etc.

Alergii solare – Cauze, caracteristici, preventie

Eruptia polimorfa la lumina este cea mai frecventa forma de alergie solara. Se manifesta sub forma unor pete mici, rosii, pruriginoase, frecvente pe gat, decolteu, umeri, brate. Eruptia polimorfa la lumina apare la prima expunere la soare puternic, de obicei in vacante. Cauza principala a aparitiei acesteia o reprezinta radiatiile UVA, iar recidivele sunt frecvente.

Alergia soare se manifesta in mai multe forme.
Eruptia polimorfa la lumina este cea mai frecventa forma de alergie solara

Principala forma de tratament este preventia. Asadar, daca va expuneti la soare, urmati cateva mici indicatii:

 1. evitati sa stati in soare in intervalul orar 11:00 – 16:00;

2. faceti o expunere graduala, treptata;

3. folositi creme fotoprotectoare cu SPF 50+ si spectru larg (care sa includa si UVA);

4. reaplicati crema de fotoprotectie la un interval de 2 ore si intotdeauna cu 30 minute inainte de expunerea la soare;

5. purtati haine fotoprotectoare, ochelari cu filtru UV, palarie;

Atentie, alergia la soare este diferita de arsura solara, sa nu le confundam.

Indiferent de tipul alergiei solare, acum exista posibilitati multiple de tratament

O varianta eficienta de tratament o reprezinta sedintele repetate de UVB NB care realizeaza o desensibilizare pe termen lung. Se recomanda ca procedurile sa fie initiate primavara astfel incat, atunci cand vine vara, pielea sa fie deja pregatita.

O varianta eficienta de tratament o reprezinta sedintele repetate de UVB NB care realizeaza o desensibilizare pe termen lung.
Panou UVB NB

Tratamentul in cazul aparitiei alergiei solare consta in administrarea unui antihistaminic, corticoid topic cu potenta variabila, in functie de zona afectata. Cazurile severe impun, insa, consult de specialitate.

Exista si medicamente fotosensibilizante sistemice (per os) si topice (creme) – care pot produce alergii la soare si boli dermatologice agravate de expunerea la soare (lupus).

Pentru cei care dezvolta intoleranta la soare, au fost create creme speciale de fotoprotectie, cu factor de protectie ridicat (SPF50+) care ofera o expunere in siguranta la lumina solara.

Creme SPF pentru alergia la soare
Creme speciale de fotoprotectie pentru alergii solare

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre cremele de protectie solara, ce caracteristici trebuie sa aiba sau cum se aplica corect, citeste articolul dedicat acestui subiect: Tot ce trebuie sa stii despre cremele cu factor de protectie solara.