Tratamentul individualizat al cearcănelor duce la rezultate uimitoare

O atenție deosebită a fost acordată în ultimul timp cearcănelor, care conferă un aspect mai obosit, trist la orice vârstă.

Se descriu mai multe tipuri de cearcăne:

  • cearcăne genetice, de conformație – persoanele au o orbită mai mare, cu un mușchi orbicular subțire. Acest tip de cearcăne este observat chiar din copilărie;
  • cearcăne de culoare – culoare ușor violacee sau maronie, mai accentuată la oboseală sau în caz de boală. În timp, această culoare devine permanentă. Se observă mai ales la persoanele cu piele albă, subțire, fiind determinate de un defect de circulație locală. Intensitatea culorii crește la persoanele care nu beau o cantitate suficientă de lichide, cei care fumează mult sau în caz de temperaturi extreme;
  • pungile de sub ochi (incorect denumite cearcăne) sunt de 2 tipuri:
       – instabile – prezente uneori, în anumite zile;
       – stabile – prezente în fiecare zi; pungile de sub ochi pot avea și cauze medicale (afecțiuni renale, alergice, tiroidiene, circulatorii, sinuzite).

Cearcănele – recomandări generale

Rutina zilnică corectă include demachiere, hidratare dimineața și seara, cu seruri și creme pe bază de vitamina C, retinol, acid kojic, peptide.

Se recomandă evitarea expunerii la soare, solar, evitarea fumatului, a temperaturilor extreme, consumul ridicat de lichide zilnic. Evitarea excesului de sare contribuie, alături de produse corespunzătoare de machiaj, la diminuarea cearcănelor.

Tratarea cearcănelor

Pentru inițierea unui tratament este foarte important consultul la un medic dermatolog / chirurg plastician pentru stabilirea tipului de cearcăne și discutarea opțiunilor terapeutice. Cearcănele reprezintă o problemă cronică, astfel că o singură ședință de tratament nu este suficientă.

Cearcănele genetice răspund foarte bine la injectarea de acid hialuronic. De asemenea, se poate opta și pentru mezoterapie injectabilă (cu o substanță concepută special pentru zona delicată a ochilor), PRP.

Mezoterapie injectabila pentru tratarea cearcanelor

Cearcănele de culoare se tratează cu laserul vascular, uneori combinat cu radiofrecvența fracționată. Peeling-urile, mezoterapia injectabilă, PRP-ul, microneedling-ul pot aduce și ele beneficii terapeutice.

Pungile de sub ochi sunt cel mai dificil de tratat. Pungile stabile definitive necesită intervenție chirurgicală. Uneori se poate opta și pentru injectarea de acid hialuronic, nu la nivelul cearcănelor datorită efectului hidrofil al acestuia, ci la nivelul pomeților. Pungile instabile pot fi tratate prin radiofrecvență fracționată, mezoterapie cu/fără ac, PRP, peeling-uri și, desigur, tratarea cauzei.

Tratamentul cearcănelor nu este unul simplu. Acesta este individualizat, în funcție de nevoile individuale și de rezultatele dorite. De multe ori, se preferă o combinare a procedurilor estetice, în aceeași ședință sau în ședințe separate.