Terapia PRP – Tehnica Vampir / Dracula

Ce este terapia PRP si care sunt indicatiile?  

Terapia PRP (numele provine de la abrevierea denumirii Platelet-Rich Plasma), cunoscuta si ca tehnica Vampir sau tehnica Dracula, este o metoda frecvent folosita pentru rejuvenare, reducerea ridurilor, a cearcanelor, a cicatricilor, a vergeturilor, pentru imbunatatirea calitatii pielii, dar si in tratarea alopeciei (androgenetice, efluvium telogen, si a altor tipuri de alopecie).

Se poate aplica pe fata, maini, decolteu, zona perioculara, scalp. In aceeasi sedinta, se poate asocia cu alte proceduri estetice, cum ar fi utilizarea acidului hilauronic sau a dermapenului.  

Efectuarea in cadrul cabinetului a terapiei PRP (vampir) prin injectarea la nivelul scalpului pentru tratarea diferitelor tipuri de alopecie

Cum ne pregatim pentru procedura?  

Pacientul trebuie sa evite consumul de alcool, consumul de medicamente cu minimum 5 zile inainte de procedura. De asemenea, se indica consumul crescut de lichide cu 3-5 zile inainte de procedura.

Cum se realizeaza procedura?

Procedura in sine presupune recoltarea a 4 ml de sange venos de la pacient in kituri sterile, special concepute pentru PRP. Apoi eprubetele se centrifugheaza, dupa care se extrage plasma bogata in trombocite, plasma care se injecteaza pacientului respectiv cu un ac foarte fin, dupa aplicarea unei creme anestezice locale.  

Plasma obtinuta din sangele recoltate se injecteaza pacientului cu un ac foarte fin, dupa aplicarea unei creme anestezice locale

Aceasta metoda stimuleaza procesul de regenerare tisulara prin cresterea sintezei de colagen, a componentelor matricei extracelulare si a angiogenezei, toate acestea determinand cresterea fermitatii pielii, refacerea elasticitatii si a tonusului cutanat.  

Exista reactii adverse ale tehnicii vampir?  

Reactiile alergice sunt absente. Cele mai frecvente reactii adverse sunt minore – echimoze, usor eritem (care poate dura cateva ore), usor edem. Totusi, in cazul in care nu sunt respectate conditiile adecvate de igiena, procedura poate fi urmata de infectii locale.  

Care sunt indicatiile dupa procedura PRP?

Dupa efectuarea procedurii Dracula, se evita machiajul 24 ore. De asemenea, se vor evita baile fierbinti, sauna, expunerea la soare sau la solar, dar si eforturile excesive timp de cateva zile.  

Este necesar concediu medical?  

Daca procedura se efectueaza la nivelul scalpului, activitatea cotidiana se reia in 1-2 ore; in cazul in care procedura se aplica la nivelul fetei, activitatile se reiau in 7-8 ore. Nu este necesar concediu medical.  

Cand se vede efectul si cat dureaza?

Efectul maxim se vede la 3-4 saptamani dupa procedura. Se recomanda efectuarea a minimum 3 sedinte la un interval de 3-4 saptamani. In functie de nevoile pacientului, sedintele se pot relua la 12 luni sau chiar mai tarziu.

Inainte si dupa efectuarea tratamentului vampir: a se observa atenuarea ridurilor vizibile, cresterea elasticitatii pielii si a tonusului dermului.

Cat dureaza efectuarea procedurii PRP?

Este bine a se lua in calcul faptul ca pacientul trebuie sa petreaca in cabinetul medical intre 45 si 60 minute, din care primele 30 minute minimum constau in aplicarea anestezicului local si asteptarea ca acesta sa isi atinga potentialul maxim iar pielea sa fie, asadar, anesteziata. In urmatoarele 15-25 minute, se efectueaza procedura propriu-zisa.  

Pentru ce varsta este indicat tratamentul vampir?

Terapia vampir se poate aplica la orice varsta si se poate efectua chiar si la 15-18 ani pentru cicatricile postacneice sau vergeturi.  

Care sunt contraindicatiile tehnicii PRP?

Se recomanda evitarea acestui tip de tratament in cazul existentei unor: 

– Boli de sange (hemofilie, trombocitopenie, stari hemoragice) ;

– Afectiuni oncologice;  

– Sarcina, alaptare;  

– Boli infectioase.