Peelingul chimic – procedura ideală pentru o piele nouă

Peelingul chimic este o procedură nechirurgicală în care se aplică pe piele o soluţie pe bază de acizi, în concentraţii variabile în funcţie de patologia tratată şi de efectul dorit. Substanţele chimice aplicate regenerează pielea prin îndepărtarea celulelor moarte de la suprafaţa pielii (exfoliere) şi stimulează producţia de neocolagen în profunzime.

Când este indicat peelingul chimic?

Peelingul chimic se foloseşte pentru tratarea hiperpigmentărilor faciale, reducerea ridurilor, porilor dilataţi, acnee activă sau cicatrici postacnee, rejuvenare facială, imbunatirea texturii pielii. Se poate folosi la nivelul facial, dar şi la nivelul decolteului, mâinilor, toracelui.

Câte tipuri de peeling chimic există?

Peelingul chimic poate fi de trei tipuri: superficial, mediu şi profund.

Peelingul superficial interesează primul strat al pielii – epidermul. Se folosesc acizi de tip glicolic, salicilic, lactic, etc. si se utilizează pentru reducerea secreţiei de sebum, a ridurilor foarte fine şi a hiperpigmentarilor superficiale. Acest tip de peeling nu necesită perioadă de recuperare.

Peelingul mediu se efectuează de obicei cu acid tricloracetic, a cărui concentraţie se stabileşte în funcţie de afecţiunea tratată. Produce o exfoliere atât a epidermului cât şi a dermului superficial si se utilizează pentru tratarea cicatricilor postacneice, porilor dilataţi, ridurilor medii şi a hiperpigmentarilor intense. După procedură se recomandă o perioadă de recuperare de 3-5 zile, timp în care pielea se descuamează.

Peelingul profund se face doar cu anestezie şi necesită o perioadă de recuperare mai îndelungată.

În ce constă procedura?

Peelingul chimic constă în aplicarea unei soluţii de acizi după degresarea pielii cu un produs special. Durata tratamentului este variabila – de la 10 minute până la 30-60 minute.

Peelingul chimic necesita aplicarea unor acizi

Substanţele aplicate produc roşeaţă locală şi senzaţie de usturime, arsură de intensităţi diferite, dar suportabile. Ulterior se aplică o substanţă neutralizantă după care discomfortul dispare. Imediat după tratament pielea este roşie.

Cât timp durează recuperarea?

Perioada de recuperare este de obicei de 3-7 zile, în funcţie de tipul de peeling. Pielea roşie / maronie se exfoliaza treptat (nu se trage de scuame / coji), determinând apariţia unui tegument roz lucios, fin.

Aspectul pielii la 4 zile dupa efectuarea unui peeling chimic

După procedură, pacientul necesită hidratare intensă şi fotoprotecţie UV maximă (pe o perioadă de minimum 4 săptămâni), precum şi menţinerea unei igiene adecvate.

Există reacţii adverse ale peelingului chimic?

Orice procedură estetică poate fi însoţită de efecte adverse, motiv pentru care consultaţia dinaintea procedurii este obligatorie. Complicaţiile (hiperpigmentari, infecţii virale, bacteriene etc.) sunt evitate atunci când se respectă indicaţiile medicului care a efectuat procedura.

Cât timp persistă rezultatele?

Rezulatele după peeling se observă imediat după refacerea epidermului, între 7 zile şi 4 săptămâni în funcţie de tipul de peeling. Rezultatul obţinut este unul permanent. În funcţie de fiecare pacient se pot efectua mai multe şedinţe la intervale variabile de timp.