Biopsia: ce reprezintă și de ce este necesară?

Biopsia cutanata este o metodă prin care se recolteaza un fragment mic de piele pentru a fi examinat la microscop, pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine.

Este o mică intervenție chirurgicală, efectuată de medicul dermatolog sub anestezie locală – cremă sau injecție – pe o porțiune de maximum 1 cm.

Examenul clinic este uneori insuficient, de aceea medicul dermatolog are nevoie de biopsie pentru a face diferentierea intre afectiuni asemanatoare. In cazul tumorilor maligne, ea ofera date despre agresivitatea tumorii, indicând marginile de siguranță, pe baza ei stabilindu-se ulterior stadiul tumorii și variantele de tratament.

Indiferent de tipul biopsiei: shave biopsie, punch biopsie sau biopsie excizionala, procedura este o manevră simplă, minim invazivă, ușor de efectuat în aproximativ 20 minute, în cabinetul medicului dermatolog.

Biopsia cutanata este o metodă prin care se recolteaza un fragment mic de piele pentru a fi examinat la microscop, pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine.
Biopsia este o mică intervenție chirurgicală, efectuată de medicul dermatolog 
sub anestezie locală

Cum ne pregatim pentru biopsie?

Pacientul trebuie să vină mâncat, cu medicația curentă luată. Este bine să anunțați medicul dacă suferiți de alte boli, dacă sunteți alergic la vreo substanță, mai ales la substanțe anestezice. Intervenția presupune o sângerare ușoară, astfel că pacienții care au medicație anticoagulanta este bine să anunțe acest lucru.

Recoltarea biopsiei nu este dureroasa, deoarece se face cu anestezie locala. Se recoltează cu instrumente sterile un fragment de țesut sau întreaga leziune. În funcție de tipul biospiei, zona biopsiata, se pune fir sau se lasă să se vindece singură, cu o mică cicatrice reziduală.

Recoltarea biopsiei nu este dureroasă, deoarece se face cu anestezie locală

Fragmentul de piele este examinat la microscop de medicul anatomopatolog care determină astfel diagnosticul de certitudine. Tot el ne anunță daca tumora / leziunea s-a excizat in tesut sanatos si care sunt limitele de excizie.

Biopsia este necesara pentru:

  • Obtinerea unui diagnostic de certitudine
  • Diagnosticarea unei afectiuni recidivante
  • Excluderea unui diagnostic posibil
  • Stabilirea unui tratament adecvat
  • Stadializarea tumorilor