10 cauze ale eritemului facial

Eritemul facial (roseata de la nivelul fetei) poate avea mai multe cauze, insa eu in acest articol ma voi rezuma la a va prezenta 10 dintre ele.

1. Dermatita seboreica este o afectiune frecventa mai ales la barbati, care se manifesta sub forma unor placi eritematoase acoperite de scuame la baza nasului, barbiei, sprancenelor, urechilor, scalpului. Dermatita seboreica nu este contagioasa.

Dermatita seboreica

2. Rozaceea: debutul este sub forma unor flushuri faciale care in timp devin permanente. Cuperoza se accentueaza la condimente, soare, frig, vant, alcool, alimente fierbinti.

Eritem facial mediu
Eritem facial de intensitate medie

3. Urticaria, Dermatita de contact iritativa / alergica a fetei. Urticaria se manifesta prin placi eritematoedematoase intens pruriginose oriunde la nivelul corpului, fetei. Produsele de spalare, anumite creme, dar si vopseaua de par (atat produsele noi, cat si produse care sunt utilizate de mult timp) pot provoca o dermatita / eczema de contact la nivelul fetei. Alaturi de roseata, pruritul este un simptom care trimite pacientul la medic.

Dermatita de contact

4. Reactii medicamentoase: multe medicamente,  atat orale (anticonceptionale, ketoprofen, ciprofloxacin etc.), cat si topice (tretinoina), pot provoca roseata faciala dupa expunerea la soare, solar, laser/ IPL.

Eritem facial provocat de o reactie medicamentoasa

5. Dermatita atopica: frecventa la copii dupa varsta de 3 luni, sub forma de roseata pruriginoasa la nivelul obrajilor.

Dermatita atopica

6. Psoriazis: o afectiune cronica rar observata la nivelul fetei. De obicei, pacientul prezinta placi eritematoscuamoase bine delimitate, cu scuama alba, frecvente la nivelul coatelor, genunchilor, scalpului, insotite de dureri articulare. Stresul, alcoolul si fumatul sunt cel mai adesea factorii declansatori.

Eritem facial in psoriazis
Aspectul pielii afectate de psoriazis

7. Zona Zoster: provoaca o eruptie eritemato veziculoasa, dureroasa, pe traiectul unui nerv, inclusiv pe fata. Tratamentul local si per os este bine sa fie initiat cat mai devreme, pentru evitarea eventualelor complicatii.

8. Infectii bacteriene / fungice. Erizipelul / celulita sunt infectii bacteriene care pot fi prezente la nivelul fetei. Tratamentul medicamentos trebuie initiat cat mai repede pentru evitarea complicatiilor care ar putea aparea. Infectiile fungice sunt destul de des intalnite la nivelul fetei atat la copii, cat si la adulti.

9. Boli autoimune. Lupusul eritematos cronic este o afectiune autoimuna in care apare un eritem facial sub forma de fluture (imaginea principala). Diagnosticul este stabilit de medicul specialist in urma unor analize de laborator amanuntite.

Dermatomiozita, dar si vasculitele se pot manifesta sub forma unor eruptii eritematoase faciale.

10. Tumori maligne: Sindromul Sezary, limfoame cutanate, sindromul carcinoid sunt forme rare de cancer cutanat in care se observa si un eritem facial. Diagnosticul se stabileste de medicul specialist.

In urma unui examen clinic al experientei, eventual si al analizelor de laborator, medicul specialist dermatolog poate stabili diagnosticul eritemului facial.