Dermato venerologie

Dermatovenerologia este specialitatea medicală care studiază pielea, bolile de piele şi cele venerice. Medicii dermatovenerologi sunt cei care diagnostichează, explică şi tratează afecţiunile de piele (contagioase sau necontagioase) şi bolile care se transmit pe cale sexuală. Dermatologul se ocupă de tratarea problemelor scalpului şi părului, pielii, unghiilor şi de acele afecţiuni care necesită intervenţii chirurgicale dermatologice.

Proceduri

Dermatoscopia este o metodă rapidă, neinvazivă şi nedureroasă folosită de dermatolog în primul rând pentru diagnosticarea melanomului malign, dar şi a altor cancere cutanate. Controlul dermatoscopic al leziunilor pigmentare este bine de efectuat la 12 luni pentru populaţia generală.
Dermatoscopia este obligatorie imediat în cazul descoperirii unei leziuni pigmentare care:
– A apărut de puţin timp
– A crescut rapid în dimensiuni
- Are formă, contur neregulate
- Are mai multe culori
- Şi-a schimbat aspectul
- A fost traumatizată

Dermatoscopia Fotofinder permite inregistraraea imaginilor şi compararea lor ulterioară.

Tricoscopia Fotofinder este o metodă modernă neinvazivă, nedureroasă utilizată în diagnosticarea alopeciei şi monitorizarea terapeutică. Metoda se bazează pe fotografierea dermatoscopica a zonelor afectate ale scalpului, sprâncenelor, genelor realizând o mărire de 20-70 X.

Crioterapia constă în îngheţarea leziunilor cutanate şi dispariţia lor în cursul procesului de vindecare postcrioterapie; foarte rar poate fi urmat de apariţia unei bule sau hipopigmentari locale. Pacientul necesită una sau mai multe şedinţe la 2-3 săptămâni interval, fără a fi necesară o perioadă de recuperare. Procedura se foloseşte pentru tratarea verucilor, keratozelor actinice, granulomului inelar şi a altor leziuni benigne sau maligne atât la copii, cât şi la adulţi. Deoarece această metodă nu este însoţită de durere este foarte des utilizată la copii.

Electrocauterizarea este procedura prin care se realizează îndepărtarea unor leziuni cutanate prin folosirea unui aparat electric care realizează în acelaşi timp şi coagulare locală.