Chirurgie dermatologică

Chirurgia dermatologică este efectuată în scop diagnostic (biopsia cutanată) sau terapeutic (excizia leziunilor cutanate canceroase sau cu potențial de transformare). Cel mai adesea este minim invazivă, efectuată cu anestezie locală, cu timp rapid de recuperare.

Tipuri de intervenții chirurgicale dermatologice

Curetarea lezională constă în îndepărtarea de la nivelul pielii a unor formaţiuni cutanate persistente, după o anestezie locală. Se foloseşte mai ales pentru tratarea leziunilor de moluscum contagiosum, verucilor la copii sau adulţi.

Crioterapia constă în îngheţarea leziunilor cutanate şi dispariţia lor în cursul procesului de vindecare postcrioterapie; foarte rar poate fi urmat de apariţia unei bule sau hipopigmentari locale. Pacientul necesită una sau mai multe şedinţe la 2-3 săptămâni interval, fără a fi necesară o perioadă de recuperare. Procedura se foloseşte pentru tratarea verucilor, keratozelor actinice, granulomului inelar şi a altor leziuni benigne sau maligne atât la copii, cât şi la adulţi. Deoarece această metodă nu este însoţită de durere este foarte des utilizată la copii.

Electrocauterizarea este procedura prin care se realizează îndepărtarea unor leziuni cutanate prin folosirea unui aparat electric care realizează în acelaşi timp şi coagulare locală.

Biopsia cutanată este procedura prin care se prelevă un mic fragment de piele, după o anestezie locală, în scopul stabilirii unui diagnostic de certitudine, după efectuarea examenului anatomopatologic al leziunii cutanate extrase.

Excizia cutanată este procedura prin care se îndepărtează o formaţiune cutanată benignă sau malignă, după o anestezie locală. Pe zona excizată va rămâne o cicatrice minimă. Procedura nu necesită spitalizare sau concediu medical. Leziunea excizată se va trimite la examenul anatomopatologic, unde se stabileşte diagnosticul de certitudine.