Toxina botulinică: beneficii, recomandări, mituri

Toxina botulinică este unul din cele mai vechi și mai des utilizate tratamente antiaging.

Toxina botulinică este derivată dintr-o bacterie – Clostridium botulinum în condiții controlate în laborator, fiind inițial folosită pentru tratamentul blefarospasmului în oftalmologie. În dermatologie, se folosește pentru reducerea ridurilor de la nivelul ochilor, frunții și pentru tratamentul hiperhidrozei (transpirației excesive a axilelor, palmelor, tălpilor).

Toxina botulinică se injectează în mușchi, producând astfel relaxarea lor și implicit reducerea ridurilor, pentru că – să nu uităm – ridurile sunt produse prin contractarea repetată a mușchilor de la nivelul feței (așa-numitele expresii faciale). Procedura durează câteva minute, fiind foarte puțin dureroasă. Nu este necesară anestezie locală. Nu este necesar concediu medical și nici întreruperea activității.

Tratament de reducere a ridurilor prin injectarea de toxina botulinica

Rezultatele procedurii devin evidente la 4-14 zile după momentul injectării. Efectele substanței durează între 3-6 luni în funcție de persoană, stilul de viață, factorii de mediu. Vârstă pacienților este de preferat a fi în jurul a 30 ani, dar în funcție de genetica fiecărei persoane, factori de mediu, toxina botulinică se poate efectua și la 25 ani – baby botox. Rezultatele la bărbați sunt mai reduse, deoarece ei au o musculatură foarte puternică.

Recomandări postprocedură

  • 4-6 ore după injectare se evită somnul;
  • 7-14 zile până la instalarea efectului se evită pensatul, eforturi fizice, temperaturi extreme, soare, solar, sauna, plânsul, masarea punctelor de injectare, deoarece substanța se injectează superficial și poate să difuzeze.

Efecte adverse posibile

Cele mai frecvente efecte adverse includ echimoze, senzație de amorțeală, migrene, mici asimetrii, lăsarea pleoapei. Uneori pot apărea compensator alte riduri în vecinătate.

Contraindicații

  • Sarcină
  • Miastenia gravis
  • Paciente sub tratament de fertilizare
  • Alergie la toxina botulinică
  • Infecții cutanate locale
Injectarea toxinei botulinice are ca efect relaxarea musculara in zona vizata si, astfel, reducerea ridurilor

Intrebări frecvente

Dacă nu mai injectez toxină, îmi cade fața? Răspunsul este NU.

Toxina botulinică produce relaxare musculară și astfel reducerea ridurilor. După câteva luni, când trece efectul substanței, ridurile revin la forma inițială, cum erau înaintea procedurii de injectare. Ridurile nu se accentuează după ce nu se mai injectează toxina botulinică.

Toxina botulinică este periculoasă pentru organism? Răspunsul este NU.

Daca este administrată în doze de 2500-3000 UI, toxina botulinică poate deveni periculoasă pentru organism, producând botulism. În procedurile estetice, se utilizează o cantitate mult mai mică , între 25-50 UI de toxină botulinică pentru riduri sau în jur de 200 UI pentru tratamentul hiperhidrozei. Injecțiile sunt locale, astfel încât efectul se produce doar în zona injectată.